Gastronómia

Španielska kuchyňa je predovšetkým multikultúrna. Zahŕňa vplyvy židovské, ale aj chute nového sveta z koloniálnych čias Ameriky. V južných častiach Španielska je zrejmý vplyv maurskej a africkej kuchyne, na severe a východe gastronómie francúzskej a talianskej.

Španieli sú národom gurmánov, veľmi radi jedia a chodia do reštaurácií.

Ako naozajstný južania si Španieli vyžívajú v olivovom oleji, ktorý je ich tekutým zlatom. Používajú ho pri príprave väčšiny pokrmov. Medzi najvyužívanejšie suroviny patria paradajky a papriky, cesnak, cibuľa a Španielmi veľmi obľúbené olivy. Ďalej medzi základnými potravinami nájdeme rôzne druhy mäsa, rýb, ďalej ovocie, ryžu, zemiaky, fazuľu a chrumkavé biele pečivo. Zabudnúť nesmieme ani na morské plody a pokrmy z nich, ktoré sú v prímorských mestách veľmi žiadané. Hlavné jedlá sú zakončené dezertnými syrmi, sušenými šunkami či sladkými dezertmi, ku ktorým treba podotknúť, že sú vďaka medu lahodne sladké.

 

Čo nájdete na prestretom španielskom stole?

Bacalao - sušená solená treska

Flan -  koláč z krehkého nekvaseného cesta s pudingom

Gazpacho - studená, hustá polievka z paradajok, papriky, cibule, cesnaku, strúhanky, oleja a citróna

Jamón serrano - sušená šunka zo stehna ovoňaná morskou soľou, sušená v horách

Paella - panvica kuracieho mäsa alebo morských plodov so zeleninou a ryžou

Tapas - malé pikantné chuťovky s olivami, sušeným mäsom, syrom, cícerom a špenátom alebo ančovičkami

Tortilla -  omeleta z vajec, zemiakov a cibule

Turrón - mandľová alebo oriešková pasta s medom a škoricou

Kto si dokáže predstaviť kvalitné jedlo bez kvalitného pitia? Veľmi obľúbeným španielskym nápojom je samozrejme víno. V oblasti Rioja sa nachádzajú dokonca jedny z najstarších viníc Európy.

Pred jedlom sa podáva aperitív zvaný Fino, čo je suché a veľmi ľahké sherry. Jedno z najlepších vín je červené víno Rioja a obľube sa teší aj šumivé Cava. Pre nás je najznámejší určite nápoj Sangria, zmes ovocia zaliata sladkým červeným vínom s trochou likéru dolievaná ovocnou šťavou, alebo šumivým vínom, podávaná s ľadom. K ďalším z nápojov patrí Grenadina, nápoj z granátových jabĺk sýto červenej farby podávaný vo vysokých pohároch, dolievaná ľadovou vodou.